Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Röviden a fordított lengyel jelölésről

(RPN - Reverse Polish Notation - Jan Lukasiewicz)

 

Kép

 

A fordított lengyel jelölés (más néven: postfix jelölés) azt jelenti, hogy a kifejezéseket olyan formában adjuk meg, hogy az első operandust követi a második, majd ezután adjuk meg a műveleti jelet, vagyis:

infix:   x + y

postfix: x y +

 

Előnyei: nem kell zárójel, sem precedenciaszabályok, jól alkalmazható veremcímzés esetén (tehát egyszerűen algoritmizálható).

 

Fordított lengyel jelölésű formulák kiértékelése:

(9 - 3 * 5)/(1 + 3 * 2 – 4)    // infix  

9 3 5 * - 1 3 2 * + 4 – / // postfix
Olvassuk a formulát balról jobbra!
Ha a következő jel

 

  • operandus: rakjuk a verembe,
  • műveleti jel: hajtsuk végre a műveletet (a verem tetején van a jobb, alatta a bal operandus!).

 

Fordított lengyel jelöléssel elsősorban egyes Hewlett Packard számológépeknél találkozhatunk (de általában ezeknél a készülékeknél is választhatunk az RPN, illetve a hagyományos (ALG) üzemmód között).

Az RPN számológépeket a laikusok is könnyen felismerhetik onnan, hogy általában nincs rajtuk "egyenlőség jel" gomb, hanem helyette legtöbbször egy "enter" feliratú gomb található a számológépen.

 

További cikkek: Tartalomjegyzék

 

Linkajánló

Számológép Blog
Az első magyar nyelvű blog számológépekről - számos bejegyzéssel RPN témában (online RPN számológépek, Hewlett Packard RPN számológépek, nem HP RPN számológépek, stb.)

Online tudományos programozható számológép
Az első programozható online számológép. Saját, assembly szerű nyelvén (Calprola) programozható (egyelőre csak ALG üzemmóddal).