Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az első grafikus számológépek

A programozható grafikus zsebszámológépek megjelenése

Casio FX-7000G, Hewlett Packard HP-28, Sharp EL-9000, Texas Instruments TI-81

 

Casio

A programozható grafikus zsebszámológépek története az 1980-as évek közepén kezdődött. A világ első, függvényábrázolásra képes tudományos számológépét a Casio gyártotta és 1985 októberében jelent meg, ez volt a Casio FX-7000G típusú modell. A memóriája mindössze 422 byte volt, és 96 x 64 pixeles kijelzőn jelenítette meg az adatokat.

Kép

 

Hewlett Packard

A Hewlett Packard első grafikus modellje a HP-28 volt, amely két évvel később, 1987-ben jelent meg. Érdekessége a függőlegesen kinyitható kialakítás. 137x32 pixeles kijelzővel és 2 kilobyte memóriával rendelkezett (egy évvel később a HP-28S változat már 32 kilobyte felhasználói memóriával bírt).

Kép

 

Sharp

Az első grafikus Sharp számológép a Sharp EL-9000 modell volt. Érdekessége, hogy külső adattároló egységként CD-152 típusú kazettás meghajtó és nyomtató is csatlakoztatható volt hozzá. A HP modellhez hasonlóan függőlegesen nyitható a felépítése, viszont a az alfanumerikus/kiegészítő gombok és a kijelzős rész fordítottan helyezkedik el a Hewlett Packard számológépéhez képest. Kijelzője 96 x 32 pixeles volt (azaz pontosan a fele az első Casio modell kijelzőjének).

Kép

 

Texas Instruments

A Texas Instruments csak pár évvel később csatlakozott negyedikként a grafikus számológép gyártók táborához: az első grafikus Texas Instruments gép a TI-81 volt, amely 1990-ben került piacra (2400 byte memóriával, 96 x 64 pixeles kijelzővel). A "későbbi érkezés" ellenére ma a Texas Instruments számít a leginnovatívabb gyártónak (lásd: TI-Nspire).

Kép

 

 

 A cikket írta: Cs.S.

Felhasznált irodalom: Wikipedia - Graphing calculators (és az egyes típusokhoz kapcsolódó Wikipedia szócikkek).

 Kapcsolódó cikk: A legújabb grafikus számológépek, a grafikus számológépek fejlődése
Tartalomjegyzék

 

Linkajánló

Számológép Blog
Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, és többet szeretnél megtudni ezekről a számológépekről és további készülékekről, akkor Neked szól a Számológép Blog, amely az első magyar nyelvű blog a témában.

Online tudományos számológép
Avasmath 80, az első programozható online tudományos számológép. Billentyűzetről is használható tudományos kalkulátor előzménylistával, számos funkcióval és részletes leírással.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.